מאיזו מחלה כולנו נסבול?
ככל הנראה שלכולנו נסבול משחיקת סחוס במפרקים – Osteoarthritis
סתאאאם, אומנם שחיקת סחוס תופיע לכולנו בגיל כזה או אחר ובמוקדם או במאוחר אך אין הדבר אומר שהשחיקה אחראית לכאב.
קצת הסבר –
שחיקת הסחוס המפרקי מוגדרת כמחלת ניוון הסחוס וזאת מ2 סיבות עיקריות:
גיל ופציעה
כאשר מדובר על גיל הכוונה היא ששכיחות המחלה עולה על ציר הגיל כך שלכ80٪ מהאוכלוסיה מעל גיל 60 נראה עדויות רנטגניות לשחיקה סחוסית.
באשר לפציעה הכוונה לטראומה שתביא לשינוי בזוית המפרק היוצר לחץ על איזור מסוים במפרק הגורם לשחיקתו, בין היתר קרעים של רצועות בברך למשל.
השחיקה קורת בעיקר במפרקים נושאי משקל כמו המשטחים המפרקיים של עמוד השדרה, ברך, ירך ואף מפרקי האצבעות.
תסמינים:
לרוב בשלב הראשון האדם השחוק יחווה כאב בהפעלת המפרק כמו בעמידה ממושכת ועלייה במדרגות אבל בשלב הבא כאשר תיווצר דלקת (ארטריטיס) הכאב יגיע גם במנוחה, בשילוב עם אודם, נפיחות והגבלה בתנועה.
זה לא סוד שרובנו נחווה שחיקה כזו או אחרת אך עם המודעות לכך נוכל לדחות את התחלתה
ואף למזער את הופעתה. לשם כך נצטרך להבין את המנגנון המביא לשחיקת הסחוס.
הסיבה העיקרית המאיצה את התפתחות השחיקה הנה עומס על המפרק ובשל כך נרצה להימנע ממשקל עודף על ידי פעילות ספורטיבית ואכילה מאוזנת.
לחברינו השחוקים המלצתי היא להתחיל בטיפולים הכוללים אוסטאופתיה והידרותרפיה ולהתמיד בפעילות גופנית.
חשוב!
עם זאת ובנוסף לנאמר מעלה, יש להדגיש כי עדויות לשחיקת סחוס ושינויים ניוונים יימצאו בצילומים ככה או ככה ואין זה אומר שבגלל זה אתם סובלים מכאב, לכן על מנת להבין מה יוצר את הכאב יש להגיע לבדיקה ולהשוות את ממצאי הצילום לבדיקה הגופנית.
Li S, Micheletti R (2011). Role of diet in rheumatic disease. Rheumatic Disease Clinics of North America, 37(1): 119-133.
Messier SP, et al. (2005). Weight loss reduces knee-joint loads in overweight and obese older adults with knee osteoarthritis. Arthritis and Rheumatism, 52(7): 2026-2032.
Stitik TP, et al. (2010). Osteoarthritis. In WR Frontera et al., eds., DeLisa's Physical Medicine and Rehabilitation: Principles and Practice, 5th ed., vol. 1, pp. 781-809. Philadelphia: Lippincott Williams and Wilkins.